Улица с нечетни номера

  • Автор:Юлия Дивизиева
Характеристики +
Автор:
Юлия Дивизиева
Страници:
175
Издателство:
Факел
Корица:
Мека
Година:
2021
Език:
Български
ISBN:
9789544113018
Подробно описание +

Разходете се по улицата с нечетни номера и нейните четни, нечетни и безчетени истроии

 

Колко много улици има в един град, а само на една се чувстваш у дома си. Тя ти е като топла дреха в студа, дъждобран в дъжда, тънка ленена риза в летен ден...

Ако не си я напуснал, докато си бил млад, след това е почти невъзможно. Гледката ѝ те успокоява и приютява. По нея вървиш с уверена крачка и дишаш леко. Тесните ѝ тротоари са с различни плочки - кърпежи на времето, паважът ѝ не е от най-равните, но ти познаваш всяка неравност, в която може да хлътне кракът ти, защото е твоята улица.

 

Открехнете завесата на уличния театър. Отправете се в позабравени времена, срещнете се с хора и съдби, за които не сте си и помисляли, че са все още тук някъде, около нас…

През деня тя е слънчева и сенчеста едновременно. В зависимост от сезона избираш слънчевия или сенчестия тротоар.  Вечер, щом светнат лампите в домовете, тя оживява. Тогава десетки очи може да те гледат от прозорците. А може и изобщо да не вдигнат поглед към теб, но ти е достатъчно да знаеш, че те са там. Някои са спуснали пердетата, други — не. И виждаш мозайката на живота им, подредена като на сцена от много малки епизоди, съставляващи цялата пиеса.

Уж епизодите нямат нищо общо помежду си, а като помислиш да махнеш само един от тях, картината се разпада. В такъв момент твоята  улица се превръща в място на присъствия и отсъствия, които населяват спомените ти.

Откъс от романа на Юлия Дивизиева „Улица с нечетни номера“

ЦАРСКАТА СПИРКА

Венче Тороманова, по баща Кулич, беше родена в Русчук, никога не нарече града си Русе. Баща ѝ, тежък търговец на зърно, ѝ даде добро образование. Останал вдовец, той не си потърси друга жена, а се посвети на дъщеря си. Отгледа я в охолство, уют и спокойствие. Доведе ѝ учителка по френски от Букурещ, истинска французойка. Купи ѝ пиано. Доставяше ѝ книгите на световните автори по пощата. А тоалетите ѝ нямаха равни, всичките – по последна мода. Венче израсна добре възпитана и образована. Бащиното му сърце се топеше от щастие, щом я погледнеше.

Търговията принуди Борис Кулич все по-често да пътува до столицата. Случваше се да отсъства с дни и той реши да купи имот там. Прави, струва, обикаля града, но нищо не хвана окото му.

Една вечер в „Дълбок зимник“ сподели с Торомана, строителния предприемач и негов доверен приятел, за намеренията си.

Онзи не мисли дълго и рече:
– Имам едни земи недалече, отсам Царската спирка. Сега са ниви, градини и кошари, но са близо до сърцето на града, на тях можем да строим. Ще преместим циганската махала, ама кротко. Не могат да се търпят повече тези коптори – Кюлуците им викат. Градът ще се разраства, Борисе, помни ми думата!
– Не ми се занимава със строителство, друже! А и дъщеря ми е на четиринайсет, нямам време. Расте, ей сега ще отхвръкне. След година-две току-виж и жених потропал на вратата ми.
– Не го мисли, божа работа е това, пък и аз син имам, заминава да бори науките в Милано. Знае ли човек какво може да стане – и весели пламъчета заиграха в очите му.
– Не мога, Ванко, не ме търси мене за строителство. Стига ми нещо готово да взема.
– Ела утре в кантората предиобед, пък после ще приказваме.
Двамата поделиха сметката си, както правеха всеки път – „Добри сметки, добри приятели!“ – все ще рече единият, и се разделиха.

Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.