Средна Европа в три есета

  • Автор:Анджей Сташук, Юрий Андрухович, Яхим Топол

Преди повече от три десетилетия Милан Кундера пише: „Средна Европа не е държава. Тя е култура или съдба“. През 80-те години на миналия век той и други знаменити писатели емигранти и дисиденти като Данило Киш или Дьорд Конрад превръщат Средна Европа в красива културна утопия. Оттогава тя не е изгубвала привлекателността си на престижно културно пространство и на вълнуващ литературен сюжет. Доказват го написаните в началото на XXI век есета на трима от най-известните днес източноевропейски автори - Анджей Сташук, Юрий Андрухович и Яхим Топол, включени в книгата.

Преводачи: Диляна Денчева, Райна Камберова, Васил Самоковлиев;

Съставител на книгата и автор на предговора: Ани Бурова.

Характеристики +
Автор:
Анджей Сташук, Юрий Андрухович, Яхим Топол
Страници:
204
Издателство:
Лектура
Корица:
Мека
Година:
2021
Език:
Български
ISBN:
9789549273243
Подробно описание +

В БЕРЛИН бяхме на литературно четене и с Юрий Андрухович. Сташук от ранни зори помъкна със себе си из целия Берлин бутилка шнапс. Поизпихме я на самия подиум. (...) Тогава, в Берлин, грабнах бутилката му и точно както е описано в „Москва-Петушки“, взех да я изливам в гърлото си. Докато не светнаха прожекторите. И за миг не пуснах от лапите си бутилката на Анджей. Юрий ми изсъска: „Осто-рожно!“. Руската реч подчерта колко много се тревожи за мен. Направо ме трогна! Ние сме писатели, които се подкрепят. В рецензиите след участието ни писаха за нас, че сме нещо като мъдреци от Изтока и варвари пред крепостни порти. Майтап.
ЯХИМ ТОПОЛ СУПЕРМАРКЕТЪТ НА СЪВЕТСКИТЕ ГЕРОИ

САМО АКО някой можеше да спаси света от миналото! Да се постигне лекота, волност, чистота, да се намери амнистия в амнезията! (...) Всъщност и миналото, и бъдещето са извън обсега ни. Ние не сме нито тук, нито там. Те са бездни, които ни гледат с презрение и изпитание. Може би ние гледаме в бездната (както пише в готическите романи - не сме в състояние да откъснем поглед)? Как да намерим сила в себе си и да им обърнем гръб?
ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ
ЦЕНТРАПНО-ИЗТОЧНА
РЕВИЗИЯ

ДА, ОТ ТОВА се състои моята Европа. От подробности, от дреболии, от няколко-секундни случки, напомнящи филмови етюди, от проблясващи частици, които се вихрят в главата ми като листа на вятър и през тази вихрушка от епизоди просветва картата, просветва и пейзажът. Става така, защото моята обсесия винаги е била географията и никога историята, с чието едро, полумъртво и поразвалено туловище по нашите земи се хранихме толкова дълго. Затова пък географията ни е дадена като просветление и е едно от малкото неща, които не сме успели да прецакаме,
АНДЖЕЙ СТАШУК КОРАБЕН ДНЕВНИК

Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.