Правек и други времена

  • Автор:Олга Токарчук

Правек е място, което се намира в средата на Вселената.
Да се прекоси с бързи стъпки Правек от север на юг, отнема един час. От изток на запад също. А ако някой би искал да обиколи Правек с бавни крачки, като внимателно и съсредоточено се вглежда във всичко, това ще му отнеме цял ден. От сутринта до вечерта.Характеристики +
Автор:
Олга Токарчук
Страници:
256
Издателство:
ICU
Корица:
Мека
Година:
2021
Език:
Български
Подробно описание +

На север границата с Правек е пътят от Ташув до Келце, натоварен и опасен, той буди безпокойство при пътуване. За тази граница се грижи архангел Рафаил.
На юг границата се определя от градчето Йешкотле с църква, старчески дом и ниски къщички около калния централен площад. Градчето е опасно, защото поражда жажда да притежаваш и да бъдеш притежаван. От страната на градчето Правек е пазен от архангел Гавраил.
От юг на север, от Йешкотле до разклона за Келце води Друмът и Правек се простира от двете му страни.
Западната граница на Правек са крайречните влажни ливади, малко гора и един чифлик. Чифликът притежава стадо коне, един от които струва колкото целия Правек. Конете са на чифликчията, а ливадите на енорийския свещеник. Западната граница ражда опасното чувство на надменност. Тази граница е охранявана от архангел Михаил.
На изток границата на Правек е река Бялка, която отделя неговите земи от земите на Ташув. След това Бялка извива към воденицата, а границата продължава през ливадите и елшаците. Опасна тук е глупостта, която произлиза от страстта по дървената философия. Тази граница пази архангел Уриел.
По средата на Правек Бог е струпал възвишение, на което всяко лято се събират рояци майски бръмбари. Затова хората са го нарекли Бръмбарово хълмче. Щото работата на Бог е да твори, а на хората да наричат.
От северозапад на юг тече река Черна, която се слива с Бялка при воденицата. Черна е дълбока и тъмна. Тече през гората и тя отразява в нея обраслото си лице. По Черна плават сухи листа, а във въртопите й невнимателни насекоми се борят за живота си. Черна дърпа корените на дърветата и подрива гората. Понякога на тъмната й повърхност се образуват вирове, защото реката може да бъде гневна и неукротима. Всяка година късно напролет се разлива по ливадите на свещеника и там се пече на слънце. Позволява на жабите да се множат до безкрай. Свещеникът се бори с нея цяло лято и всяка година тя любезно се съгласява да се върне в своето корито в края на юли.
Бялка е плитка и жизнерадостна. Простира се в широкото си корито и нищо не крие. Прозрачна е и с чистото си пясъчно дъно отразява слънцето. Прилича на голям блестящ гущер. Бяга между тополите и прави палави завои. Трудно се предвиждат игрите й. Някоя година се случва да направи остров от гъсталака на елшата, а после за десетилетия се отдръпва далече от дърветата. Бялка тече през горички, ливади и поляни. Блести в пясъчно и златно.
При воденицата реките се сливат. Най-напред текат една до друга, нерешителни, плахи пред лелеяната близост, а после попадат една в друга и се губят в себе си. Реката, която тръгва от тази смесица при воденицата, не е вече нито Бялка, нито Черна, затова пък е силна и с лекота върти колелото на воденицата, което мели брашното за хляба.
Правек се разполага край двете реки и край третата, която се получава от техния взаимен копнеж. Реката от сливането при воденицата на Черна и Бялка се нарича Реката и тече нататък спокойна и сбъдната.

Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.