Статии

Нов Алманах от Фермата 2020

Навият Алманах Традиции и празници на българите представя богатството, красотата и многообразието на българските обичаи.

прочети още
"Нощта" - Ели Визел

„Нощта”  - автобиографичния разказ за едно момче, оцеляло през адовете на Освиенцим, Биркенау и Бухенвалд. Тази книга няма да предизвика бури от емоции, сълзите ще бъдат изсушени от лагерните пещи и единственото, което ще остане е сухата ярост и обещанието да помним и да не мълчим.

прочети още
Интервю с Ели Визел по случай Нобеловата му награда за мир

Вашатанаграда е единственатанаграда за мир, която е изрично дадена по отношение на геноцида и нуждата от възпоменание. Защото в тази конкретна книга, когато видях Аушвиц през очите на 14-годишен, за мен удивителното нещо, когато го прочетох, много преди да го познавам, беше, че когато вижда и описва най-страшните неща, неща, които не мога да спомена, той казва

прочети още
Жестокият принц (Вълшебният народ 1)

Обичате ли приказки, магия, елфи и феи? Падате ли си по стратегии, интриги, адреналин и обрати? “ Жестокият принц “ от Холи Блек ви ги поднася всичките и то прекрасно разказани. Тя е първата книга от трилогията  „Вълшебният народ“.

прочети още
Трябва да поговорим за Кевин

Кога ставаш готов да имаш дете? Какво значи да поемеш отговорност за действията и решенията си? Може ли един егоист да отгледа и възпита дете, което всъщност не е искал, без то да се превърне в същия егоист, дори много по-жесток? Какво значи да си родител? А какво струва на една майка да отгледа масов убиец, който самата тя е проектирала? 

прочети още
Стани един от нас!

My Book търси своите блогъри! Ако обичаш да четеш, а писането е твоя страст, то тогава това предизвикателство е точно за теб!

прочети още
Погубеният свят - Том Суетърлич

The Gone World (Погубеният свят) е най-щастливият ми изстрел в мрака. Зловеща приказка, на която се натъкнах случайно – докато мързеливо прехвърлях поредните предложения на електронния си четец. В някакъв момент полубудното ми съзнание регистрира „Inception среща True Detective”, а върху корицата друг писател обещаваше, че никога не съм чел роман като този.

прочети още
ТОМ СУЕТЪРЛИЧ ЗА РОМАНА СИ „ПОГУБЕНИЯТ СВЯТ“

„Литература на мащабните идеи, които определят облика на жанра по най-добрия начин. Епичен и изумителен по своя размах, Погубеният свят среща читателя с красиво описани, трогателно човешки мигове.“ Блейк Крауч, автор на „Тъмна материя“ и на трилогията „Пайнс“

прочети още
„Отвратителни и дребнави божества“: за романа „Двайсетте дни в Торино“ на Джорджо де Мария

Отдавна пропъдени сили от миналото се завръщат и ни преследват. Сблъскват се исторически пластове – действителна и въображаема история – и се надигат призраци, които цивилизованите хора са смятали за отдавна погребани. И докато всичко това се случва прекалено стремително (с огромна инерция), за да спре, всъщност не е чак толкова стремително, за да не го предвидим. Разследването ще очертае историята на катастрофата, но това е само повърхността.

прочети още