Мияу. Марианела

  • Автор:Бенито Перес Галдос

Новото попълнение в поредицата „Световна класика“ на издателство „Персей“ представя два романа на великия испански романист Бенито Перес Галдос с предговор за автора на проф. Симеон Хадижикосев.

„Мияу“

Романът излиза през 1888 г. и се числи към съвременните испански романи на Галдос

Запознайте се със семейство Виляамил, в дома на което властват желанието за аристократична извисеност и окаяната бедност, висшият морален патос и дяволските изкушения.

Дон Рамон Виляамил е като Дон Кихот, само че изправен пред непобедимите вятърни мелници на бюрокрацията, семейния живот, корупцията и недостига на пари. Само два месеца преди пенсия той губи работата си като данъчен служител. От този момент нататък започва да се бори, опитвайки се да спаси достойнството си, да си върне работата и да запази общественото положение на семейството си. Съпругата му, доня Пура, се интересува само от това да посети операта и да се изфука с предполагаемото си богатство. Когато има пари, ги харчи за дрънкулки и дрехи, но често взима заеми, за да плаща сметките.

С тях живеят сестра ѝ, дъщеря им и внукът им Луис - детето на починалата им по-голяма дъщеря. Съученик на момчето кръщава семейството „Мияу“ заради котешките черти на лицата на жените в него и всички започват да ги наричат така. А един ден в дома им се появява техният зет Виктор, бащата на Луис. С него в семейството влизат изкушението, грехът и конформизмът...

Виляамил се опитва да остане винаги праведен. Но в крайна сметка трябва да разбере, че да постъпи правилно, може да означава да постъпи глупаво, когато човек е изправен срещу корумпирана система. Особено след като корупцията стига чак до живота на собственото му семейство.

Романът на Перес Галдос е една от първите интерпретации в европейска литература на темата за човека срещу обществения механизъм, за самотника, изправен срещу корупцията и бюрокрацията. Въздействаща с трагизма си история с дълбоки духовни послания.

 „Марианела“

Романът излиза през 1878 г. и е от ранния период на Галдос. В него се разказва историята на бедната Марианела, сираче с грозна външност и огромно сърце, и любовта ѝ към Пабло, слепия, красив и чувствителен единствен син на богат земевладелец. Той също изпитва чувства към нея. Изоставената, самотна и считана от всички за непотребна Нела, както я нарича младежът, е негов водач и той вижда света през нейните очи.

Появата на д-р Теодоро Голфин връща надеждата на Пабло, че може да прогледне. Но това всява смут в душата на Нела - тя се моли той да върне зрението си, но се страхува какво ще се случи, когато я види...

Ако зрението не успява да ни покаже истинската същност на нещата, за какво ни е тогава?

 

 

 

Характеристики +
Автор:
Бенито Перес Галдос
Страници:
512
Издателство:
Персей
Корица:
Мека
Година:
2015
Език:
Български
ISBN:
9786191610754
Подробно описание +

Бенито Перес Галдос е испански писател, журналист, драматург и политик. Роден е на 10 май 1843 г. на Канарските острови. Завършва престижния напредничав за времето си колеж „Сан Агустин“ в Лас Палмас. През 1862 започва да учи право в Мадрид. През 1865 г. започва да публикува статии за литература, изкуство, музика и политика. Първият му роман излиза през 1870 г. и е оценен като ново качество в испанската литература. През 1872 г. излиза романът „Трафалгър“, който е първата книга от мащабната поредица „Национални епизоди“, по която писателят работи до края на живота си. Творчеството му е разнообразно и обемно. През своята близо 55 годишна творческа дейност публикува 31 романа, 46 части на „Национални епизоди“, 23 пиеси, около 20 разказа и много журналистически публикации. През 1897 г. е избран за член на Испанската кралска академия. Умира на 4 януари 1920 г.

Доставка +

Доставка

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди” или "Еконт"  в рамките на работното време на куриерските фирми.  

Срок за доставка – 3-5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” или "Еконт" обслужват по график.

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

 

Минимална цена на поръчка – 8,00 лв

Плащане с наложен платеж или банков превод!

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни!

Доставка за страната до арес със "Спиди" :3.50 лв.

Доставка до  офис на куриерската фирма със "Спиди": 3.00 лв.

Доставка за страната до арес със "Еконт": 4.90 лв.

Доставка до  офис на куриерската фирма със "Еконт": 3.50 лв.

Безплата доставка над 50.00 лв.

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.