Медитацията и духовният живот според Йога Веданта

  • Автор:Свами Витамохананда
Характеристики +
Автор:
Свами Витамохананда
Страници:
396
Издателство:
Шамбала
Корица:
Мека
Година:
2021
Език:
Български
ISBN:
9789543192571
Подробно описание +

Медитацията и духовният живот според Йога Веданта

 

„Истинската медитация представлява директна среща с един съзнателен образ. Когато гледате вашия любим очи в очи, вие живеете с него в настоящето. Тъй като медитацията е изживяване подобно на това, ние трябва да се вгледаме в нашето сърце и да „видим“ там един жив образ. Това не е възможно, докато не концентрираме светлината на съзнанието си в дълбините на собственото си сърце. То е мястото, където можем постоянно да наблюдаваме движенията на своите мисли и да запазим съзнание за себе си.“, Свами Витамохананда

Откъси от книгата

„В дълбока медитация ние се докосваме до най-дълбокия слой на нашето същество, този на Блаженството, който постепенно обвива всички останали слоеве. На това ниво езикът и мисълта са изцяло сведени до тяхната семенна форма. Без съмнение в медитацията отначало се използват свещени формули (мантри), символи и форми. Но те служат само за създаването на определено ядро, на едно „присъствие“, което кристализира в чисто духовно възприятие; в него съществува само Блаженство и няма повече форми. Когато медитацията се задълбочи, Божественият символ, например Христос или Буда, и неговото име и форма стават едно и потъват в подсъзнателния ум. Там те остават в семенна форма. На този етап ние чувстваме радост от медитацията, която е концентрирана около фината форма. Но дори и тази „опора“ изчезва, когато преминем от нивото на подсъзнанието към това на чистото Съзнание. В чистото Съзнание светът на проявлението лежи в безсеменна форма. Така семенната медитация (т.е. тази, която има някакъв обект за основа) преминава в безсеменна и се превръща в чувство на чисто Блаженство, без да осъзнаваме откъде идва то и накъде е насочено.“

„Брахман, абсолютната Реалност, в началото бил Един без втори. После Той пожелал да бъде много и се разделил на безбройни имена и форми по Своята собствена свободна воля, за да изпълни Своята собствена цел  — това твърди Веданта. В процеса на еволюцията името предшества формата. Еволюцията не представлява създаването на нещо и наименуването му впоследствие. Интуицията за онова, което ще бъде създадено, се крие в сърцето на неговия Създател под формата на имена  — като вибрация или мисъл, която е „решила“ какви ще бъдат нейните бъдещи изражения и форми; като сила, която ще вдъхне живот във формата и ще я накара да заживее. Не е ли казано същото и в Евангелието на св. Йоан Богослов? „Словото стана плът, Словото беше с Бог, Словото беше Бог; Словото стана плът и заживя сред нас“. Тук се има предвид изражението на творческата сила на Словото.“


Свами Витамохананда ръководи Веданта Центъра във Франция, клон на Рамакришна Ордена, от 1994 до 2019 г., когато приключва своя земен път. По време на своето обучение в Индия, той преминава през строгата дисциплина на различните видове йога (карма, бхакти, раджа и джнана йога), изучава санскрит и индийска класическа музика.

Една от неговите основни роли като ръководител на Веданта Център, Франция, е тази на духовен съветник и наставник. Това се осъществява по различни начини  — чрез лични разговори, чрез беседи и семинари, чрез медитации, провеждани под негово ръководство и изпълнение на мантри. Ученията на свами Витамохананда се базират върху Веданта, така както тя е тълкувана и практикувана от Шри Рамакришна и свами Вивекананда. Поради интереса към неговите лекции върху практиката и психологията на йога и Веданта, а също и заради медитациите, които провежда, свами Витамохананда е канен редовно в някои европейски и други страни.

Той е дългогодишен участник в Интеррелигиозен монашески диалог (dialogue interreligieux monastique, DIM), посещава различни манастири, където изнася лекции, и освен това организира, във Веданта Центъра в Грец (Франция), междурелигиозни срещи, в които участват представители на индуизма, християнството, юдаизма, исляма, суфизма и будизма.

Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.