Математика за феите - животът на Ада Байрон

  • Автор:Франсиско Х. Хагенбек

Тя е вълшебница с числата, пристегната от предрасъдъците на аристократичното обещство. Тя е още дъщеря, съпруга, майка, графиня и първият програмист в света. Срещнете красивата жена математик Ада Лъвлейс - тя има какво да ви разкаже. Ще чуем гласа й благодарение на талантливото перо на Франсиско Х. Хагенбек.

„Математика за феите“ е силен, емоционално наситен и човечен роман за една необикновена жена, която в подчертано мъжкия научен свят на Англия и Европа от онова време е запечатала своето име в аналите на математическите открития. Романът е вдъхновен от житейския път на една изключителна жена от първата половина на XIX в. – талантливата математичка Ада Байрон, дъщеря на английския поет Джордж Байрон. Огъста Ейда (Ада) Кинг, графинята на Лъвлейс не остава в историята просто с интересната си фамилна връзка, а с това, че е един от първите програмисти в света. Познатата като Ада Лъвлейс добива популярност с преводите на научни статии, сред които „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“, описваща машина, която наподобява компютър. Младата аристократка се е познавала лично с математика и двамата водят дългогодишна кореспонция, в която засягат различни сфери на науката. Освен, че тя превежда неговата известна статия, към нея добавя и своите идеи. На нейно име е кръстен езикът за програмиране, създаден по поръчка на Министерство на отбраната на САЩ. Въпреки предразсъдъците към това, че е жена, Ада Лъвлейс успява да открие специален алгоритъм за намиране на числата на Бернули, за да могат да бъдат разчетени от машина, което днес наричаме компютърна програма. Едва през 1998 г. Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта.

Но романът няма да проследи само постиженията и изобретателната мисъл на Ада Лъвлейс. Талантливият писател Франсиско Х. Хагенбек ни запознава с тази интересна, умна и красива дама, родила три деца. Тормозена цял живот от деспотичната си майка, тя ще се чувства по-удобно сред числата, отколкото в тесния корсет на английската аристокрация, към която принадлежи. Ада, графиня Лъвлейс по мъж, поставя своята страст към математиката пред блясъка на благородническата си титла. Тази „Вълшебница с числата“, подвластна впрочем и на силни любовни трепети, създава първата програма за прототипа на днешния компютър, преди да угасне от рак в разцвета на творческите си сили.

Превод: Венцеслав Николов
Корица: Стефан Касъров

18,00 лв. 16,20 лв.
Характеристики +
Автор:
Франсиско Х. Хагенбек
Страници:
272
Издателство:
Колибри
Корица:
Мека
Година:
2020
Език:
Български
ISBN:
9786190206521
Доставка +

Доставка

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди” или "Еконт"  в рамките на работното време на куриерските фирми.  

Срок за доставка – 3-5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” или "Еконт" обслужват по график.

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

 

Минимална цена на поръчка – 8,00 лв

Плащане с наложен платеж или банков превод!

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни!

Доставка за страната до арес със "Спиди" :3.50 лв.

Доставка до  офис на куриерската фирма със "Спиди": 3.00 лв.

Доставка за страната до арес със "Еконт": 4.90 лв.

Доставка до  офис на куриерската фирма със "Еконт": 3.50 лв.

Безплата доставка над 50.00 лв.

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!