Махалата на совите

  • Автор:Горан Атанасов

Репортерът пристигна от София в малко селце из пущинаците на Северозападна България. Беше късен ноември и улиците потъваха в кал. Изпратиха го от голям ежедневник да опише живота в едно обикновено селце.

 

Знаеше, че ще бъде лесно. За Северозапада е винаги лесно да се говори. Тук всичко е най. Най-беден, най-изоставен, най-изпаднал. Но репортерът беше млад и нахъсан, искаше да напише хубава статия, нетипична. Избра си Владимирово.

 

Село никому непознато, но близо до областния град Монтана, само на 20 км, което щеше да му даде възможност, ако се наложи, да се прибере вечерта и да нощува в прилични условия.

Характеристики +
Автор:
Горан Атанасов
Издателство:
Фама
Корица:
Мека
Година:
2020
Език:
Български
ISBN:
9786192180362
Подробно описание +

Неслучайно народът е казал, че: „Хубавите работи бавно стават”. Добре е да вървиш бавно – пулсът не се ускорява, добре е да се храниш бавно – стомахът не се натоварва, добре е да четеш бавно – смисълът не се изплъзва. А май е добре и да пишеш бавно – по-дълбоко овладяваш словото…
На тъкмо такова бавно писане сме свидетели в сборни-ка с разкази на Горан Атанасов „Махалата на совите”. Това са промислени разкази, изпитани, връз кожата на автора изпробвани, за да се получи един текст, в който тъкмо бавното, тъкмо незабързаното, тъкмо айляклий-ското са приемливата и желаната житейска концеп-ция. Те започват с „преди”, за ни кажат и подскажат, че точно тоя ритъм на живот, съобразен с природния, прави човека милостив, съпричастен, насърчаващ себе-подобните си, а не чужд, хладен и безразличен спрямо тях. А завършват с „после“, защото искат да покажат, че такъв начин на живот е възможен и днес, въпреки настояванията на актуалността, че не бива да си го позволяваме.
… Разбира се, срещаме в разказите на Горан Атанасов и неизбежните чешити – едни герои в българския разка-звачески почерк, които той описва с неподправена наслада и искрено удоволствие. Напълно естествено е да ги срещнем, между другото, след като сме на Балканите. И може да се запитаме защо имаме тук тол-кова чешити, може дори да се опитаме да дадем възмо-жен отговор. Според мен той се крие в местната страст към особеното, към пo’ така живеенето, което излиза извън коловозите на общоприетото и тъкмо поради това е симпатично и примамливо.

Митко Новков


Горан Атанасов
 е роден  на 21 януари 1982 г. в Берковица. Живее и твори в родния си град. Завършва славянска филология в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград през 2004 г, а през 2014 г. и следдипломна квалификация за учител по български език и литература в гимназиален етап. Последните 10 години работи като журналист и редактор в популярни електронни медии в Бургас. В момента е учител по БЕЛ в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Негови пътеписи са публикувани във водещи медии за пътешествия и приключения. Няколко пъти редакцията на National Georgaphic България е награждавала пътеписите му.

Първата му книга „Ще се върна в седем“, сборник с разкази и пътеписи, бе отличена на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково сред трите най-добри дебюта за 2017 г.
За нея Владимир Зарев казва: „Ще се върна в седем“ е изпълнена с болката, с носталгията на автора по един загубен вече, изчезващ, предаден от нас свят, безкрайният и красив свят на нашите деди и родители. Последните останали, превърнали се сякаш в сенки хора, затънали в обедняването, в обезлюдяването и най-страшното в обезличаването на родния му северозапад /Берковица/, а също автентичните хора от умиращите поселища в Странджа превръщат носталгията, тъгата на Горан Атанасов в част от националната ни история, а по-сетне в памет.“

Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.