Linux – практически наръчник по системно и мрежово администриране

19.95 лв.

Страници: 484
Корица: Мекa
Език: Български
Година: 2017

Код: 9786197356182 Категория: Номер: 13858

Описание

Този практически наръчник е ориентиран към системните администратори и разглежда един от най-широко застъпените аспекти на приложението на Linux – изграждането на сървър.

Книгата се състои от четири части:

– Разгръщане на Linux – тук ще научите всичко за инсталирането на Linux, включително и разгръщане по мрежата и на виртуален сървър.
– Устройство на Linux – тази част запознава читателя с процеса на зареждане, със системите за инициализация и с ядрото на Linux. Разгледани са и файловата система, мениджърът на логически дялове LVM и RAID масивите.
– Системно администриране – потребителски акаунти, вход в системата, конфигурационни файлове, PAM – за всичко това се говори в тази част.
– Мрежово администриране – тази част е посветена на администрирането на мрежата и мрежовите сървиси.

Примерите в книгата са организирани на принципа на сравнението. Дава се пример с Fedora Server 24, а на всеки етап от процеса по изграждането и работата със сървъра се проследяват особеностите на инсталиране и настройка, а също и съответните предимства, възможности и недостатъци на останалите най-разпространени към днешна дата Linux дистрибуции (както DEB-ориентирани, така и RPM-ориентирани). Така че, ако работите, например с Debian, или просто повече ви харесва openSUSE, или Ubuntu, книгата би ви била също толкова полезна, колкото и за потребителите на Fedora.

Авторът е избрал балансиран подход между теория и практика, благодарение на който книгата може да послужи като пълноценно ръководство за изграждане и настройка на сървър за малка и средна фирма, а дори и за корпорация.

––––––––
Денис Николаевич Колисниченко е водещ автор в областта на програмирането и информационните технологии. Написал е многобройни статии и повече от 30 книги на компютърна тематика, в това число книги за PHP, MySQL, различни Linux дистрибуции (FreeBSD, Fedora, Ubuntu, openSUSE, Mandriva), Windows, интернет, Joomla!, Slaed, PHP-Nuke, Drupal и др. Автор на проекта http://www.dkws.org.ua и създател на дистрибутива Denix – http://denix.dkws.org.ua.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Linux – практически наръчник по системно и мрежово администриране“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.