Физика на тъгата – осмо издание

16.00 лв.

Страници:344
Корица: Мека
Език: Български
Година:2019

Код: 9786191865239 Категория: Номер: 21776

Описание

Романът „Физика на тъгата“ от Георги Господинов излиза с нова корица, дело на Теодор Ушев.

Близо осем години след публикуването си „Физика на тъгата“ продължава да е една от най-четените и превеждани книги у нас.
Издадена на 15 езика по света, носител на наградата „Ян Михалски“ (Швейцария), това е „една задължителна книга за остатъка от живота ни“
(Kleine Zeitung).

 

Новата корица на „Физика на тъгата“ е с рисунка от едноименния филм. Това е вторият проект на тандема Ушев – Господинов след късометражната анимация „Сляпата Вайша“, която беше номинирана за „Оскар“ през 2017 г.

27-минутната лента „Физика на тъгата” идва в България след световна премиера в Торонто. Гласовете на баща и син – Доналд и Росиф Съдърланд – разказват историята зад кадър и произнасят ключовата фраза от романа „Аз сме“.

Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре. Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои. Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Книгата е носител на следните награди:
– Международната Награда „Ян Михалски“, 2016 г.
– Национална награда за най-добър български роман, 2013
– Национална награда за литература „Христо Г. Данов“, 2012
– Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, раздел „Литература“, 2012
– Награда „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга, 2012

Финалист е на 7 международни отличия в Германия, Италия и САЩ, между които приза за най-добра преводна книга в САЩ, наградата на Американския ПЕН за преводна книга, италианската Премио Стрега Еуропео, немската Брюке Берлин и др., в чийто номинации за първи път влиза български автор. Романът е обявен от италианската критика за една от трите най-важни книги, излезли през 2013 г. там. Посочван е сред най-добрите романи на годината в Швейцария, САЩ, Германия и Холандия.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Физика на тъгата – осмо издание“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.