Пирамидите на дните

  • Автор:Дайна Ополскайте

Тези между съпрузи, между родители и деца, между братя и сестри; понякога между близки млади приятели или любовници.

Темите за предателството и дългогодишното чувство за вина са обследвани и обговорени с помощта на деликатен и изискан литературен език. Напускайки полетата на нормалността, сюжетът на разказите обикновено се измества към нещо необикновено; изникват неочаквани взаимовръзки, на читателя се предлага поглед от нова гледна точка.

В мрежата от заплетени човешки взаимоотношения той придобива просветляващи измерения и  хвърля нова светлина върху някои нюанси на човешкото затруднение като такова. Това се постига най-вече с гениална находчивост в самия край на историята, предоставяща възможността за тънко прозрение. Ефектът понякога се постига чрез фино разкриване на скрит нюанс в последните едно или две изречения или чрез въвеждане на мистична нишка в историята, която служи като ненатрапчив литературен похват, предоставящ нов поглед над човешките взаимоотношения.

Характеристики +
Автор:
Дайна Ополскайте
Издателство:
Парадокс
Корица:
Мека
Година:
2021
Език:
Български
ISBN:
9789545533730
Подробно описание +

Откъс

Това, което ни се случи на нас двамата с Клод, никой не би могъл да го нарече истинско. По-простичко казано – никой не би повярвал. И от това не ми е лесно.

Клод умря, когато беше на двадесет и четири и половина. Точно толкова продължи неговият живот. Познавах го далеч по-кратко – по-малко от половината, даже по-малко от една трета от живота му. За много кратко време.

Сега понякога ми се струва, че всъщност той никога не е съществувал, че аз просто съм си го измечтала или измислила, че той и хората, с които живяхме заедно с него в продължение на една година, са създадени от разгневеното ми въображение и това е само един заседнал в моето болезнено чувствително съзнание твърде ярък образ. Всъщност факт е, че откакто го няма, съм станала много по-чувствителна за всичко около себе си. Забелязах, че вечер не си лягам, преди да проверя няколко пъти входната врата, изпадам в съвсем незначителни подробности и постоянно се измъчвам от натрапчивата мисъл, че пропускам да забележа нещо наистина важно. Адриана казва, че излишно се притеснявам, че страховете ми са напълно неоснователни, че всичко е наред, ама наистина е добре, и просто трябва да се успокоя и да се примиря със станалото. Така се случва в живота. Но аз просто не мога иначе. Това е като да изпаднеш в умопомрачение от безкрайно чакане нещо да се случи, когато даже не знаеш какво можеш да очакваш, просто цялото ти същество е в състояние на претоварване – и така текат безкрайни дните.

Не знам дали така се случва с всички хора, които внезапно загубят близък човек, нито дали всички се чувстват така, сякаш него не го е било, а ти живееш в някакво странно парче от времето – замръзнало като късче кехлибар – и ден след ден неуморно се луташ из коридорите в лабиринта на паметта си като като балонче въздух, което се лута в търсене на изход из безкрайните извивки на дебелостенните тръби на стар умивалник, където е било затворено преди векове. А може би по този начин коварното време неусетно поглъща потъналите в грижи за собствената си безопасност хора – и онези хора, които са живели с теб по онова време, си отиват и ти преставаш да живееш с тях, и вече не разпознаваш лицата и гласовете на улицата и проследяваш всички усмихнати хора със стреснат от страха поглед. От друга страна – дали всичко това е много лошо във всички случаи? Не бих бързала да реша. И Адриана също ми каза, че съм права.

Отначало ще ви разкажа всичко, което си спомням за Клод. Ще се опитам да не пропусна нито една подробност.Дайна Ополскайте (1979) завършва Литовска филология и работи като гимназиален учител по литература в родния си Вилкавишкис. През 2000 г. тя получава наградата на Съюза на писателите на Литва за своята първата книга Drožlės, през 2018 г. печели награди за литература за разкази „Антанас Вайчулайтис“ и „Юргис Кунчинас“.

Ополскайте е особено плодотворен автор на юношеска и младежката литература, с три романа, наисани в периода 2015-2018 г. През 2016 г.  е отличена с награда за детска литература, а през 2017 г. нейният роман „Ir vienąkart, Riči“ става книга на годината в Литва. „Пирамидите на дните“ е удостоена с Наградата за литература на Европейския съюз (2019).

Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.