Ausgewählte Aphorismen Weltbekannter Denker / Избрани афоризми от световноизвестни мислители

  • Автор:9786197536737

Der gute Aphorismus ist die Weisheit eines ganzen Buches in einem einzigen Satz. / Добрият афоризъм е мъдростта на цяла една книга,
събрана в едно-eдинствено изречение.


Tвърди се, че както крилатите фрази, така и афоризмите са създадени въз основа на първични пословици. Сигурно е така, но както вече бе отбелязано, пословичната им основа много често не се разпознава, така че самите те се приемат за първични образувания. Но докато крилатите фрази по структура и по съдържание (поучителни, мъдри) – са толкова близки до пословиците, че по-често не се различават от тях, голям брой от афоризмите носят пародиен характер. Авторите на подобни афоризми са измежду най-известните поети и писатели, философи, учени и политици и са международно разпространени. Световноизвестни са и доста афористични определения на понятието афоризъм, като например:

  • Heinrich Heine: „Aphorismen sind schön gekämmte, frisierte Gedanken.“ / Афоризмите са красиво вчесани, фризирани мисли.
  • Karl Kraus: „Der Aphorismus deckt sich nie mit der Wahrheit; er ist entweder eine halbe Wahrheit oder anderthalb.“ / Афоризмът никога не се покрива напълно с истината; той е или половин истина, или истина и половина.
  • Marie von Ebner-Eschenbach: „Der Aphorismus ist der letzte Ring einer langen Gedankenkette.“ / Афоризмът е последната брънка от една дълга мисловна верига.
  • Siegmund Graff: „Der Aphorismus ist so etwas wie der Hofnarr der Poesie. Er nähert sich der Wahrheit gern durch Sprünge und Kapriolen.“ / Афоризмът е нещо като дворцовия шут в поезията. Той обича да се приближава до истината с капризни скокове.
  • Gabriel Laub: „Aphorismen sind Gedankensplitter, die ins Auge gehen.“ / Афоримите са остри парченца мисли, които бодат в очите.
  • Robert Musil: „Aphorismus ist das kleinste mögliche Ganze.“ / Афоризмът е най-малкото възможно цяло нещо.
  • Hermann Hesse: „Aphorismus ist so etwas wie ein Edelstein, der durch Seltenheit an Wert gewinnt und nur in einzelnen Dosen ein Genuss ist.“ / Афоризмът прилича на скъпоценен камък, който придобива стойност поради своята рядкост и доставя удоволствие само в отделни дози.

Проф. д-р Руска Симеонова

Характеристики +
Страници:
280
Издателство:
Коала прес
Корица:
Мека
Година:
2021
Език:
Български
ISBN:
9786197536737
Доставка +

Доставка

 

Доставката се извършва до посочен от вас адрес или офис на куриерска фирма „Спиди”  в рамките на работното време на куриерскata фирмa.

Срок за доставка – От 3 до 5 работни дни, с изключение на населените места, които куриерска фирма „Спиди” обслужват по график. 

 

Плащане с наложен платеж или банков превод!

При плащане с наложен платеж, трябва да заплатите дължимата сума при получаване на пратката.

Време за доставка: От 3 до 5 работни дни! 

Доставката се изчислява автоматично от системата на куриерска фирма „Спиди”.

Ориентировачната цена на доставка до офис на „Спиди3.40 лева.

Ориентировачната цена на доставка до адрес със „Спиди4.20 лева.

Безплатна доставка за поръчка над 50.00 лева.

 

Тази сума може да варира според наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, както и населеното място на получателя.

В случай, че сте избрали начин на плащане "Наложен платеж", моля запазете разписката за изплатен Пощенски Паричен Превод, която куриерът издава при доставката.

Тя съответства на документа Касова бележка.

За поръчките с фактура този документ се прикачва към фактурата.
Изпратена и непотърсена поръчка в рамките на 7 дни се анулира и се връща към нас.

Доставката се извършва до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България.

Не се носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

Доставката се извършва в сроковете, описани под всяка опция за доставка в интерфейсния модул за поръчка. При извънредни обстоятелства в възможно да се удължава срока за доставка, като Потребителят своевременно се информира за това. 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.

 

Начин на плащане +

Заплащането на направените поръчки може да се извършва по няколко начин:

  1. В брой/с наложен платеж – плаща се на куриера, който доставя продуктите; заплащате стойността на Вашата поръчка без допълнителни такси освен посочената крайна стойност на поръчката в сайта.
  2. По банков път – клиентът заплаща стойността на поръчката по посочената банкова сметка в лева. Поръчката ще бъде изпълнена след получаване на паричния превод по сметката на МАЙ БУУК ЕООД.