„Сърцето на мрака“ се завръща….

„Сърцето на мрака“ се завръща….

Една от най-известните класики на всички времена „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад се завръща отново на български език. Радостни сме от факта, че тя е първата книга, която ще носи гордо нашето лого(MY BOOK).

Може да намерите книгата по книжарниците или да поръчате онлайн тук!

Повестта е драматично разтегнат разказ-пътепис за пътуването на моряк от търговския флот по Конго към „сърцето на мрака“. Срещите на главния герой с местното население и малкото европейци, дошли да изтръгнат от Африка каквото намерят за ценно, са обгърнати от постоянния мрак на неизвестното и нецивилизованото, което дебне от бреговете на реката.

Главният герой Марлоу мечтаеше за необикновено пътешествие, за далечни страни, за соления морски вятър, издуващ платната на кораба. Мечтаеше за безстрашни и силни хора, преодоляващи всякакви препятствия. Но се озова в ада … в самото сърце на мрака. И никога няма да забрави това…

 

Темите, които обхваща романа са: 

Расизъм – бели срещу черни – една от най-засегнатите теми в творбата. Местните, черни са третирани като роби, животни. Белите смятат, че трябва да ги превъзпитат. Не се опитват да разберат обичаите, традициите, навиците им.

Цивилизация и варварство – се преплитат и се губят едни в други. Вярвайки, че са цивилизовани, защото живеят в градове, пътуват с кораби и влакове, носят модни дрехи, хората от Компанията непрекъснато се държат варварски. Тези цивилизовани европейци лесно се подават на мрака на сърцата си и на първичните инстинкти.

Алчност – хората от Компанията са алчни за слонова кост. Това е единствената им цел – достигане на благата. Слоновата кост символизира европейската алчност.

Мрак – мракът се открива както в джунглата, така и в сърцата на хората – там се крие истинският мрак, истинското зло.

Книгата има две Филмови адаптации:

  1. Сърцето на мрака“ – филм от 1993 г. – с участието на Тим Рот в ролята на Марлоу и Джон Малкович като Курц
  2. „Апокалипсис сега“ – филм от 1979 г. – филмът е интерпретация на новелата. Премества действието от Конго във Виетнам по време на Виетнамската война. Марлоу, в ролята, на когото е Мартин Шийн, е преименуван на Уилърд във филма. Във филма Уилард, капитан от американската армия, е нает да открие и да убие Кърц (Марлон Брандо).
Поръчай книгата тук!

 

Добави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *