Двайсетте дни в Торино

Двайсетте дни в Торино

dvajsette-dni-v-torino-my-book-9786199118634

dvajsette-dni-v-torino-my-book-9786199118634

За първи път на български език, в блестящия превод на Надежда Розова, идва един от най-емблематичните и мистериозни италиански романи.

Написана през 1975 година от писателя и музикант Джорджо де Мария, книгата е стряскащ разказ за тайнствено и зловещо пророческо събитие, разиграло се на територията на Торино и белязало завинаги жителите му.

Алегория, вдъхновена от зловещите неофашистки кампании на епохата, романът „Двайсетте дни в Торино“ вече четиресет години има своите ревностни почитатели. В напрегнатата съвременна епоха на терористи единаци, насъсквани от социалните медии, тревожно резонира масовата паника, обрисувана от Джорджо де Мария: ням, пулсиращ ужас, сковал всеки миг от ежедневието на хората. С изумителното си предусещане за глобалната мрежа – интернет – и за апокалиптичните последици от прекомерното споделяне този мрачен и далновиден роман днес е по-стряскащо актуален от всякога.

„В празното крило на санаториум за душевноболни под крилото на църквата, фанатизирани младежи създават Библиотеката – място, където самотни граждани могат да четат взаимно личните си дневници и да се свързват със сродни души за „разговори в ефира“. Писанията им обаче бързо се превръщат в страховити и противни изповеди, а читателите в Библиотеката твърде късно научават, че зла сила е нахлула в личното пространство и в здравомислието им. Когато за двайсет дни град Торино изпада в колективна психоза, достигнала кулминацията си в среднощни кланета, необясними за стотици очевидци, Библиотеката затваря врати и бива заличена от историята. Докато обикновен самотен служител не решава да проучи загадъчните събития, които жителите на Торино се страхуват дори да споменават. Неизбежно въвлечен в окултната мрежа на града, той стига до сърцевината на кошмарите на съвременния човек: веднъж споделено, интимното става всеобщо.“

Предговор

В отдалечено кътче на Северозападна Италия, в извивката на полумесец от назъбените склонове на Алпите, се намира Торино, обвит в промишлена мъгла, величествен град некропол. Барокови дворци, сенчести неокласически колонади, военни паметници от периода между двете войни и орди от различни бронзови статуи припомнят историята на първия модерен италиански град и столица на Савойското херцогство през един по-смутен и по-стар период. Това е град музей, прочут с едноименната плащаница, с Наполеоновите съкровища, намерени в египетска гробница, с улиците си, където Ницше преживял трагичния си психически срив……


Романът отрежда на Де Мария достойно място до автори като Итало Калвино и редом до майстори на класическия хорър като Едгар Алан По и Х. Ф. Лъвкрафт. Натрапчиво изобретателна и интуитивна проза, която смразява до мозъка на костите, злокобно пророчески опус, отдавна чакан и винаги навременен.

 

Поръчай книгата тук!

Добави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *