20 години Хари Потър

20 години Хари Потър

Началото на сагата за Хари Потър навършва 20 години и юбилеят ще бъде отбелязан с изложба – пътешествие в сърцето на романите на Джоан Роулинг, съобщава „Гардиън“.

Изложбата ще бъде организирана в Лондон от Британската библиотека и ще включва матерали от личния архив на писателката и на издателството „Блумсбъри“, което публикува  първия роман „Хари Потър и философският камък“  през далечната дата 26 юни 1997 година. Ще бъдат показани  книги и предмети както и  древни ръкописи за фантастичните същества от света на Хари Потър.

Интересно е, че самата история претърпява 9 отказа от започва с 9 отказа от „големите издателства“. Но 20 години по-късно това е една от най-известните книги в света и безпорен бестселър.

Авторката започва да пише първата книга под формата на кратък разказ, но по-късно идеята се разгръща в поредица, запланувана да съдържа 7 книги. Идеята ѝ идва във влак, като първоначалното ѝ виждане е за момче магьосник, а впоследствие се появява цялата история – малко момче магьосник, което започва да учи в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“. То е не какво да е момче, а „момчето, което оживя“, единственият оцелял човек от проклятието на черен магьосник (Лорд Волдемор). Магьосническият свят се страхува да изрича името му и го нарича „Онзи-който-не-бива-да-се-назовава“, „Ти-знаеш-кой“, „Вие-знаете-кого“, „Лорд-знаете-кой“ и др. Думите в началото на първата книга „И всяко дете по света ще знае името му“ се оказват пророчески. „Хари Потър и Философският камък“ започва с 9 отказа от „големите издателства“, но издадена от „Блумсбъри“ (Bloomsbury Publishing), тя вече е преведена на 55 езика.

Линк към книгите

 

Добави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *